Vad är SEO texter? – Några tips för bättre sökoptimerad text på din hemsida.

Sökoptimering och innehåll

För att ha en bra sökoptimering är det viktigt att ha bra innehåll på sin hemsida. I det flesta fall har ni texter som är “fasta” som ni inte kommer ändra på regelbundet, t.ex förstasidan, om oss, kontakt osv. Att ha en blogg, vilket är en del av din hemsida, du kan uppdatera innehållet regelbundet och skriv texter med nya sökord för att rankas högre. Detta ger också möjlighet att skapa innehåll som inte är kommersiellt.

Tips för att skapa bra optimerad texter

 1. Din text ska vara intressant och skapa värde för läsarna. Om majoriteten av läsarna läser hela texten, kommer du att rankas högre.
 2. Använd vardagsspråket. Ni skriver för både sökmotorer och läsare. Att använda ett för komplext språk gör det svårare för både sökmotorn och läsarna att förstå din text och du tappar ranking.
 3. För att få en bra placering på sökmotorer som Google är det viktigt att ha en text med minst 300-400 ord. Ju längre text med mer info desto bättre, men kvalitet framför kvantitet.
 4. Varje rubrik bör inte ha mer än 250 ord.
 5. Sökord är bara ord och fraser man söker efter. Om du inte har tid att göra sökordsanalys, tänk dig bara vilka ord man använder för att söka efter din verksamhet och ha dem som sökord.
 6. Sökord är din texts tema. Teman är en röd tråd och gör det lättare för läsarna att förstå vad du säger.
 7. Ha sökord i textens rubriker, titeln, inledande stycke, och innehåll. Men sökordstätheten bör inte vara över 2-3%.
 8. Ha minst en snygg foto med bra upplösning (min. 600 x 600 px) för varje 250-300 ord. Foton ska ha sökord i sina Alt Text och försök att hålla storleken under 1mb.
 9. Lägg också in relevanta länkar på relevanta ställe. Inom GoNatureTrip och GoNatureMarket hjälper vi varandra genom att länka på relevanta sökord till varandra.
 10. Ha sökord i metabeskrivningen och välj en utvald bild, “Featured Image”.
 11. När du skriver klart en text, titta över flera gånger och skicka gärna den till andra för kommentar.
 12. Sprid texerna på dina sociala medier osv.

Genom att följa dessa enkla steg kan du öka dina chanser att ranka högre på Google. Kom också ihåg att sökoptimering är en pågående process och kräver regelbunden uppdatering.

digital network networking

Gå med i vårt nätverk

Vi jobbar inom besöksnäringen och är en del av ett nätverk som består av småföretagare som samarbetar digitalt. Vi hjälper varandra genom att t.ex. använda crosslinking på vår digitala plattform, GoNatureTrip, där vi delar med oss av tips om unika platser och sevärdheter på landsbygden. Från GoNatureTrip utvecklade vi också GoNatureMarket, en marknadsplats för landsbygdsprodukter och upplevelser.